Positiva tendenser för Husbil- och Husvagnsbranschen – Elmia Husvagn Husbil visar vägen

Den senaste upplagan av Elmia Husvagn Husbil visar tydliga tecken på en uppåtgående trend inom husvagns- och husbilsbranschen. Mässan lockade hela 34 100 besökare, vilket är en imponerande ökning med 10 procent jämfört med föregående år.

Per Nilsson, ordförande för Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund, bekräftar att många tillverkare och generalagenter rapporterar om betydligt bättre försäljningssiffror i år.

I Europa leder Sverige när det kommer till antalet husvagnar, och vi ligger på andra plats när det gäller husbilar. Enligt SCR Svensk Camping, branschorganisationen för Sveriges camping- och stugföretagare, har bokningarna för camping ökat med 9 procent denna sommar jämfört med förra året. Detta visar att intresset för det mobila livet i Sverige fortsätter att växa.

Eva-Klara Blomberg Högväg, vd för Husbilslandet i Kristinehamn, konstaterar att camping blivit en trend. ”Det är coolt att campa! Med husbil och husvagn kan du njuta av både aktiva äventyr och avkoppling vid stranden eller i snöklädda backar,” säger hon.

Efter några år av svag nyförsäljning signalerade sommaren att en förändring var på väg. Förväntningarna på årets Elmia Husvagn Husbil var därför höga. Klas Brandt, mässansvarig, kommenterar: ”Det stora intresset är fantastiskt. Nästan 10 000 människor bodde på mässcampingen i år, ett bokningstryck vi inte sett på länge. Mässan erbjuder inte bara ett brett utbud av fordon och tillbehör, utan också camping, föreläsningar, aktiviteter för alla åldrar, som danskvällar och Oktoberfest.”

Forsbergs Fritidscenter rapporterar att tusentals besökare kom till deras monter under mässan. Jonas Karlsson, vd för Forsbergs, noterar att fler köpare visat intresse i år och att försäljningen av större, dyrare fordon har gått bra. ”Det verkar som att det allmänna världsläget uppfattas som stabilt, vilket gör att folk är villiga att göra större investeringar,” säger han.

Elmia Husvagn Husbil fortsätter att vara en viktig mötesplats för branschen och en indikator på dess framtida utveckling.

En bransch som vi på Husvagnsprylar har sett ett ökat intresse för är förtält, i takt med att allt fler får upp ögonen för campinglivet inser också allt fler att man vill unna sig ett extra rum under sin campingsemester, det är iaf vår analys.

Foto: Elmia AB

Här kan du hitta tillbehör till husbil och husvagn.