Solceller och batterier

För att livet ska kunna fortgå som vanligt är det idag viktigt att ha tillgång till el även när du campar på andra platser än campingplatser. Allt ifrån att ladda mobiler, datorer till att laga mat underlättas om man har tillgång till el.

Med solceller och ett batteri eller en bränslecell kan du känna dig trygg att du kan ha tillgång till el när du behöver det.

Hur välja solceller och power station?

Vilken storlek du behöver på din solpanel och power station beror självklart på ditt behov. Hur mycket el behöver du lagra och vilka watt vill du kunna plocka ut. En mindre power station eller power bank kan duga gott för att ladda en mobil eller kanske en laptop men om du ska driva köksutrustning, värme eller kunna ladda en elbil behövs en betydligt kraftigare power station.

Bärbara solceller

Bärbara solceller är ett smidigt komplement till ordinarie elnät. Om du fricampar i naturen finns det ofta ingen tillgång till el. Då kan en bärbar solpanel vara lösningen. Det finns väldigt små och smidiga Bärbara solpaneler som du kan koppla direkt till en mobil eller dator, dessa kan vara på ca 20 W. Sen finns det betydligt större men som fortfarande är bärbara. Många ligger runt 100-120 watt, dessa är inte så smidiga att man slänger ner de i ryggsäcken men du som campar kan ha de i husbilen eller husvagnen.