Stark försäljning av husvagnstillbehör: ”Allt kopplat till matlagning går bra”

Intresset för mobilt boende och campingliv är starkt, och detta återspeglas tydligt i försäljningen av husvagnstillbehör.

Per Nilsson, ordförande för Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund, rapporterar positiva signaler från medlemsföretagen. Tillbehör är ett av flera områden som visar imponerande försäljningssiffror.

Sveriges campinganläggningar har rapporterat om en rekordstor sommar, och tillbehörsmarknaden har följt samma trend. Jonas Tidqvist, vd på Kama Fritid, branschens största tillbehörsgrossist, bekräftar att både juni och juli nått rekordnivåer i försäljning och att sommaren totalt sett varit mycket framgångsrik.

Tillbehörsmarknaden omfattar ett brett sortiment, från förtält och köksutrustning till utemöbler och grillar. Försäljningen har ökat stadigt, tack vare ett större utbud och en ökning av antalet campingfordon.

Tidqvist förklarar att försäljningen var lägre än förra året fram till juni, men att en stark återhämtning följde. ”Fler människor campar än någonsin, och de spenderar fler nätter i sina husvagnar eller husbilar. Många som tidigare reste i Europa har istället valt att semestra hemma, vilket minskar bilresor och ökar tiden på campingen. Detta har gynnat vår försäljning,” säger han.

Bland tillbehören är det framför allt två produkter som har haft en särskild framgång. Gasolgrillar har sålt i större mängder än tidigare, med vissa modeller helt slutsålda. Produkter relaterade till matlagning och köket har också sett en stark tillväxt.

En annan trend är den ökande försäljningen av tältvagnar, vilket kan kopplas till den växande marknaden för elbilar. Tältvagnar är lätta och attraktiva för ägare av elbilar med begränsad dragvikt.

Per Nilsson uttrycker sitt nöje över de positiva trenderna i branschen. ”Det är ett tydligt tecken på att branschen mår bra och att fler svenskar upptäcker det mobila livet,” säger han.

På den kommande branschmässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping kommer tillbehörssektionen att vara en viktig del av mässan. ”De flesta större aktörer kommer att vara på plats för att visa upp nyheter. Försäljningen av tillbehör under sommaren har varit mycket bra, och många som har skjutit upp köp av nya husvagnar eller husbilar har istället valt att uppgradera sina befintliga fordon,” avslutar Per Nilsson.